dimarts, 16 de març del 2010

Factor quatre al Barranc

Una de les teories més solvents de les que pretenen aconseguir la 'sostenibilitat' és una coneguda com a 'Factor 4'.
Consisteix en intentar duplicar el 'benestar' usant la meitat dels recursos. Fer el doble de kilòmetres amb la meitat de benzina (o el que és el mateix, quatre vegades més kilòmetres amb la mateixa benzina), fer mobles que durin setze vegades més encara que costin quatre vegades més que els magres mobles que es venen ara... (16/4=4).
Els que varen madurar aquesta teoría varen escriure un llibre ben interessant que recull multitud d'exemples de tecnologies Factor 4.

I voltros direu... i ara com voleu aplicar això al Barranc?
Bé... de moment li donam voltes al tema, però se'ns ha acudit fer un primer 4x1.


Fa uns mesos, amb una de les pluges i ventades d'aquest hivern, va caure a terra l'atzerolera de Can Catí, la més gran del Barranc i potser de Mallorca. Part de la seva fusta, de gran qualitat, serà aprofitada per a artesania del torn per un mestre artesà local però... ha estat una baixa que no volem deixar passar inadvertida. 

Per això hem decidit sembrar quatre atzeroleres al Barranc, provinents del programa 'fruiters d'un temps' impulsat per Slow food Mallorca.
Dues atzeroleres blanques i dues de vermelles han rebut la nevada, valentes, a les marjades de diferents socis dels 'Amics del Barranc': una a Can Paranyet, la finca den Miquel Capellà, una a Can Silles, den Gori Reinés i dues més a Can Garbulla, de n'Ada Pascual i en Toni Font.
Si les podem protegir de les cabres any rere any... menjarem atzeroles!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada